Bourgeois: 200.000 euro voor begeleiding Palestijnse kinderen

Print
Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois maakt 200.000 euro vrij voor stressbestrijding bij en psychologische begeleiding van Palestijnse vluchtelingenkinderen.
Hij wil daarrond op termijn ook direct samenwerken met de Palestijnse Autoriteit. Tegen de zomer sluit de N-VA-bewindsman de eerste samenwerkingsovereenkomst ooit tussen Vlaanderen en Palestina af.  "Vlaanderen heeft op het vlak van traumaverwerking heelwat expertise in huis. Daarmee kunnen we de Palestijnse kinderen helpen een stabiel en geweldloos leven uit te bouwen", aldus Bourgeois.  Volgens het Nationaal Actieplan 2003 van de UNRWA (United Nations Relief en Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) stelde 85 procent van de Palestijnse ouders gedragswijzigingen vast bij hun kinderen. Onderzoek toont volgens een mededeling van de minister aan dat 32,7 procent van de kinderen aan traumatische stresssymptomen lijdt. Bij vluchtelingenkinderen is dat zelfs het dubbele.

Het UNRWA zet de middelen in voor psychologische bijstand in haar 95 scholen in Jordanië, Libanon, Syrië, de Westelijke Jordaanoever en Gaza. De scholen tellen 70.000 leerlingen, waarvan het merendeel onder zware trauma's lijdt en angstaanvallen heeft.  Met het geld wordt het aantal therapeuten verhoogd van 70 naar 80. Zij krijgen extra training en begeleiding om de psychologische bijstand te verbeteren. Ook de leerkrachten krijgen begeleiding om psychologische stress bij leerlingen sneller te detecteren en er accuraat mee om te gaan.

Tegen de zomer komt er een samenwerkingsovereenkomst met Palestina. Vlaanderen heeft nooit eerder directe diplomatieke relaties met Palestina gehad. In 2001, na de tweede intifada, sloot de vorige Vlaamse regering zo'n samenwerking nog expliciet uit. In het najaar herzag de huidige Vlaamse regering dit standpunt.  De buitenlandminister trok eind oktober zelf naar Palestina. De Palestijnse Autoriteit is vooral genteresseerd in expertise, weet Bourgeois. Zo zou Vlaanderen hulp kunnen bieden bij de uitbouw van een eigen medialandschap of bij projecten rond traumaverwerking en leesbevordering bij kinderen, en later misschien zelfs bij de uitbouw van een eigen haven.
Nu in het nieuws