Man die aanslag op paus pleegde wordt vrijgelaten

Print
Een Turkse rechtbank heeft ingestemd met de vrijlating van Mehmet Ali Agca, de Turk die in 1981 in Rome paus Johannes Paulus II probeerde te vermoorden.
Dat heeft het Turkse persagentschap Anatolie zondag bericht. De 48-jarige Agca zou in de loop van volgende week de gevangenis van Istanboel mogen verlaten. Op 13 mei 1981 opende Agca op het Sint-Pietersplein in Rome het vuur op de paus. De kerkvorst raakte daarbij gewond aan de buik. Het motief van de aanslag van de ultranationalistische militant blijft een mysterie. Sommigen vermoedden dat de geheime diensten van communistische regimes betrokken waren, maar dat is nooit bewezen. De paus zou later zijn agressor in de gevangenis opzoeken en hem vergiffenis schenken voor zijn daden. Toen Johannes Paulus II vorig jaar overleed, wou Agca de uitvaartplechtigheid bijwonen, maar dat werd hem geweigerd. Velen beschouwen Agca als psychisch gestoord.

Agca bracht negentien jaar in Italiaanse gevangenissen door. In 2000 werd hij uitgeleverd aan Turkije, waar hij twee straffen moest uitzitten voor feiten waarvoor de Turkse rechter hem had veroordeeld: een bankoverval en de moord op een Turkse journalist in 1979.
Nu in het nieuws