Helikopter VS neergestort in Irak

Print
Een Blackhawk helikopter van het Amerikaanse leger is zaterdag even voor middernacht in het noorden van Irak neergestort. Alle inzittenden, voor zover bekend acht passagiers en vier bemanningsleden, zijn daarbij om het leven gekomen.
Dat heeft het leger zondag bekendgemaakt. Of alle inzittenden Amerikanen waren was niet duidelijk. Het toestel, dat samen met een andere helikopter op weg was van de ene naar de andere militaire basis, werd zondagmiddag teruggevonden op twaalf kilometer ten oosten van Tal Afar. Het leger meldde verder de dood van vijf Amerikaanse mariniers in het weekeinde. Drie van hen werden zondag doodgeschoten tijdens een militaire operatie in Fallujah, de andere twee kwamen zaterdag om bij aanslagen met langs de weg geplaatste bommen in Karmah en Ferris, respectievelijk tachtig kilometer ten westen en zestig kilometer ten noorden van Bagdad.

De soennitische Vereniging van Moslimgeleerden meldde dat Amerikaanse troepen zondagmiddag haar hoofdkantoor in de Umm al-Qura moskee in Bagdad hebben overvallen. Sjeik Younis al-Ekaidi zei dat de overval bedoeld was om de vereniging te straffen voor haar kritische houding tegenover de bezetting en de recente verkiezingen. Een Amerikaanse legerfunctionaris zei dat de overval was uitgevoerd op basis van een tip dat er in het gebouw activiteiten gaande waren die verband hielden met terrorisme.
Nu in het nieuws