Dertien kinderen dood bij brand in tehuis in Tadzjikistan

Print
Een brand in een tehuis voor verstandelijk gehandicapte kinderen in Tadzjikistan heeft zondag aan dertien kinderen het leven gekost.
In het tehuis woonden ongeveer honderd kinderen. De andere kinderen konden tijdig worden geëvacueerd, zei onderminister Machmoed Kasimov. Twee van hen moesten worden behandeld voor rookvergiftiging, zei hij. Het persbureau Interfax zei van de brandweer te hebben vernomen dat zestig kinderen met brandwonden en rookvergiftiging waren opgenomen, maar Kasimov zei dat slechts twee kinderen in het ziekenhuis lagen en dat de anderen, die er minder ernstig aan toe waren, naar ziekenboegen van andere tehuizen waren gebracht. Het tehuis, een houten gebouw uit 1934, brandde geheel uit, zei Kasimov. Hij zei dat de oorzaak van de brand wordt onderzocht. Volgens Interfax wezen de eerste gegevens erop dat het elektriciteitssysteem overbelast was geraakt door het gebruik van elektrische kachels.

Het persbureau RIA-Novosti voerde een buurvrouw op die zei dat zij en negen andere mensen, onder wie bewakers van de nabijgelegen Japanse ambassade, alle overlevende kinderen uit het gebouw hadden gered in de dertig minuten tussen het uitbreken van de brand en de komst van de brandweer. Eén deel van het gebouw, waar zich waarschijnlijk de omgekomen kinderen bevonden, stond toen al in lichterlaaie, zei zij.

In de voormalige Sovjetunie branden vaak oude gebouwen af waar scholen, tehuizen en andere staatsinstellingen zijn gevestigd. Vaak ontstaan branden door het gebruik van elektrische kachels of gaskachels waarmee in de winter wordt bijgestookt omdat het verwarmingssysteem te wensen overlaat. Eind vorige maand vielen bij een brand in een psychiatrische kliniek buiten Moskou zeven doden en twaalf gewonden.
Nu in het nieuws