Opnieuw rivier vervuild in China

Print
Een nieuw lek van toxische stoffen, de derde in evenveel maanden, bedreigde zondag de drinkwatervoorziening van twee grote steden in centraal-China.
Net als vorige maand in de zuidelijke provincie Guangdong liet een smelterij op 4 januari cadmium ontsnappen in de rivier de Xiangjiang in de provincie Hunan. Cadmium, een chemisch element dat wordt gebruikt in legeringen, is kankerverwekkend en kan neurologische stoornissen veroorzaken. De stroom Xiangjiang voorziet provinciehoofdstad Changsha en het naburige Xiangtan van drinkwater. Beide steden tellen respectievelijk zes miljoen en 700.000 inwoners. Lokale gezagsdragers bevestigen dat er noodmaatregelen in het leven werden geroepen en dat er geen onmiddellijk gevaar dreigt voor de bevolking. De autoriteiten hebben de cadmiumstroom geblokkeerd en een substantie in de stroom geloosd om de toxiciteit teniet te doen. Er werd ook een dam geopend om de substantie te verdunnen.

"Hoewel het incident niet gesloten is, zijn er geen gevolgen voor het leven van de bewoners", luidt het. Het drinkwater werd naar verluidt niet afgesloten.
Nu in het nieuws