Franse schermtoppers slechte verliezers na stunt Van Laecke

De stunt van degenschermer Yoeri Van Laecke op het nationaal kampioenschap van Frankrijk werd heel moeilijk verteerd door de chauvinistische topschermers uit Frankrijk. De zilveren medaille die hij zaterdag behaalde, sloeg in Parijs in als een bom. Het was immers de eerste maal in de geschiedenis dat een niet-Fransman erin slaagde om het podium te halen.

Belga

Fabrice Jeannet, de nummer 1 van de wereld en vicewereldkampioen, kreeg het na zijn verloren kwartfinale (15-14) tegen onze landgenoot zodanig op zijn heupen, dat hij de Franse schermbonzen onmiddellijk smeekte om een reglementswijziging door te voeren. Door een hiaat in het reglement mocht Van Laecke dit weekend immers dankzij een schermlicentie bij zijn Franse club in Tourcoing deelnemen aan het gerenommeerde Kampioenschap van Frankrijk.

Niemand van de regerende wereld- en olympische kampioenen had evenwel gedacht dat de BLOSO-profschermer hen effectief zou uitschakelen en zo de uitslag historisch zou bepalen. De Franse schermbonzen paaiden de onsympathieke Fransman door hem de garantie te geven dat het reglement met onmiddellijke ingang zou aangepast worden, zodat 'le petit Belge' in de toekomst niet meer mag deelnemen.

Ook de andere Franse schermtoppers lieten zich van hun minder sympathieke kant zien: zo weigerde Erik Boisse, de nummer vier van de Olympische Spelen in Athene, tijdens de medailleceremonie Yoeri Van Laecke te staan op het podium. Ook voor zijn halve finale tegen de Belg (14-10) werd Boisse op de vingers getikt door de scheidsrechter. Hij was immers op de piste verschenen met enkele zelfgetekende vraagtekens achter zijn (Franse) gemarkeerde nationaliteit.

De uiteindelijke winnaar Jérôme Jeannet, de nummer twee van de wereld, uitte zich na afloop tegenover de Franse pers heel hautain over Yoeri Van Laecke: "Met negen treffers voorsprong (13-4) weigerde mijn tegenstrever het spel te maken. Door mijn gekende offensieve temperament wilde ik het snel afmaken. Daarbij werd ik gecounterd, maar op geen enkel moment was in ongerust over de goede afloop", staat vandaag in Le Figaro.