Europees kampioen futsal Action 21 Charleroi heeft grootse plannen

Europees kampioen futsal Action 21 Charleroi heeft maandag op een persconferentie zijn toekomstplannen uit de doeken gedaan. De zesvoudige Belgische kampioen wil een vormingscentrum opstarten in de Braziliaanse grootstad Sao Paulo, zo maakte clubvoorzitter Paul Locicero bekend.

"Voetballegende Pelé heeft er al jaren een voetbalacademie en het is de bedoeling om ze uit te breiden naar het futsal. Jongeren uit heel de wereld zouden zich kunnen inschrijven. De studenten zouden worden onderricht in drie wereldtalen (Portugees, Engels en Frans). Hen willen we alle vaardigheden van het futsal bijbrengen. Uiteraard mikken we daarbij op jonge getalenteerde Belgische futsalspelers die zich in Brazilië zouden gaan vervolmaken", zegt Locicero. "Wij hebben verder de bedoeling om een uitwisselingsprogramma tussen Brazilië en België (Charleroi) uit te bouwen. De Braziliaanse overheid stelt gebouwen ter beschikking voor de uitbouw van zo'n vormingscentrum. Het omgekeerde zou ook hier bijvoorbeeld in de lokalen van La Garenne in Charleroi kunnen tot stand komen. Het kan leiden tot het opstarten van een Belgische futsalacademie waaraan Braziliaanse jongeren deelnemen en Braziliaanse lesgevers aan de slag gaan."

Tijdens het verblijf van A21-manager Walter Chardon in Brazilië, waar hij zowel door de minister van Sport als de Braziliaanse voorzitter van het Olympisch Comité ontvangen werd, raakte bekend dat de FIFA in Santa Catarina van 3 tot 9 april 2006 de eerste intercontinentale futsalcup zal organiseren. Action 21 Charleroi neemt daar als Europees kampioen uiteraard aan deel. "In die zin hopen wij als enige Belgische club die op het hoogste niveau een Europese titel won, mee te dingen naar de belangrijkste trofee in het futsal", vervolgde clubvoorzitter Locicero.

"De burgerlijke autoriteiten van de stad Charleroi, burgemeester Jacques Van Gompel en schepen van Sport Bernard Van Dyck, zegden me de voorbije dagen toe", vervolgt voorzitter Locicero, "dat Action 21 Charleroi in dezelfde mate als voordien de steun van het stadsbestuur zal blijven genieten. Van minister van Sport van de Franstalige Gemenschap Claude Eerdekens hebben wij ook naar het betoelagen van de federaties bepaalde toezeggingen. Het juridische kluwen rondom Charleroischepenen en hoge functionarissen zal daar geen invloed op hebben."

"De werking met de school van de jongeren wordt alleszins opgevoerd. De jeugd moet de hoeksteen vormen van de toekomst. Het is onze bedoeling om het aantal jongeren op termijn te verdrievoudigen. Nu beschikken wij over 300 jongeren die in Lodelinsart hun sportvorming krijgen. Wij moeten momenteel de geïnteresseerde jongeren op een wachtlijst plaatsen, alvorens wij ze kunnen toelaten tot onze jeugdschool", aldus Locicero. Voorzitter Locicero trok ook even aan de alarmbel. "Als Europese kampioen zijn we niet te best behuisd. De kleinste veldclubjes hebben een kantine ter beschikking. De zaalclubs genieten die voordelen niet. Wij draaien met een jaarbudget van meer dan 2 miljoen euro. Het is nodig dat wij over een zaal met 2.500 zitplaatsen kunnen beschikken en onze VIP-ontvangsten zelf kunnen regelen in plaats dat de winsten naar buitenstaanders gaan. Wij hebben toezeggingen van privé-partners die middelen ter beschikking willen stellen om een zaal uit te bouwen naar een eigentijds horecagebeuren toe."

Tot slot stelde A21-voorzitter Locicero een nieuwe website voor. "Deze site, onder de naam www.futsal2021.be, wil alle geïnteresseerden voor het futsal, alle spelers van hoog tot laag, de clubs van alle niveaus en uit alle zaalvoetbalbonden, de supporters en de commerciële en sportieve partners, verenigen en hun belangen behartigen."

Nu in het nieuws