Plaatsing condoommachines leidt tot heisa in India

Print
Plannen om 500 condoommachines te installeren in de Indiase provinciehoofdstad Channai, en nog eens 1.000 in de rest van het land, hebben tot woedende reacties geleid onder moslimgroeperingen. De moslims gaan de straat op om te protesteren tegen wat zij de 'condoomcultuur' noemen.
Critici van het door de regering in de provincie Tamil Nadu en de Nationale Aids Controle Organisatie bedachte plan zeggen dat de jeugd erdoor zal ontaarden en dat vrouwen er hun eer door zullen verliezen.
"We moeten aids bestrijden, maar condoommachines in publieke gelegenheden zullen onder de jonge generatie slechts seks buiten het huwelijk bevorderen", zegt Jawahirullah, leider van de Progressieve Moslim Partij, de grootste moslimorganisatie in Tamil Nadu. De provincie kent het hoogste percentage hiv-besmettingen van India.
De vrouwen van de islamitische Jemaat-e-Islami-partij zijn al de straat opgegaan. "De condoomcultuur die de regering voorstaat helpt niet tegen de bestrijding van aids. De positie van vrouwen zal er door achteruit gaan en de jonge generatie wordt erdoor gecorrumpeerd", zegt woordvoerster Fatheema Jalal.

In India leven ruim vijf miljoen hiv- en aidspatiënten. Pogingen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan, stuiten op de eeuwenoude tradities in het land. Een populaire actrice werd onlangs nog bekogeld met sandalen, tomaten en rotte eieren omdat ze had gezegd dat vrouwen voor het huwelijk (veilige) seks mogen hebben en dat mannen niet mochten verwachten dat hun bruid nog maagd was.

.

Nu in het nieuws