Weer omkoopschandaal in Finse voetballcompetitie

Print
Verscheidene Finse voetballers hebben geld aanvaard om wedstrijden te vervalsen, schreef maandag de lokale tabloid Ilta Sanomat.
Een anonieme voetballer doet het verhaal dat hij drie seizoenen lang geld kreeg. Tot 10.000 euro kon hij opstrijken, als hij zijn team liet verliezen. De Finse competitie kwam eerder al in ons land in opspraak in het vermeende gokschandaal rond de Chinese zakenman Zheyun Ye.

De voetballer in kwestie wist ook van twee andere spelers die geld hadden gekregen, maar voegde eraantoe dat noch de clubs noch de trainers op de hoogte waren. Het geld werd betaald door een persoon die grote sommen inzette op voetbalweddenschappen, aldus de krant. De wedstrijdvervalsing gebeurde op het einde van het seizoen, wanneer de uitslagen niet zoveel impact hebben op het klassement.
De Finse Voetbalbond trok de berichtgeving niet in twijfel, maar gaf wel mee dat het geen weet had van de wedstrijdfraude. Toch zou hij een klacht neerleggen bij de politie.

De Finse topclub Allianssi, waar de Chinees Zheyun Ye de macht had overgenomen na vergeefse pogingen bij Belgische clubs als Geel en Lierse, werd er eerder dit seizoen van verdacht vrijwillig een competitiematch te hebben verloren. Allianssi verloor op 7 juli met 8-0 van Haka, maar een onderzoek kon geen bewijzen vinden van fraude. Allianssi, waar toen Thierry Pister trainer en Olivier Suray manager was, kreeg wel 10.000 euro boete voor zijn gebrekkige voorbereiding op de partij.

.

Nu in het nieuws