CIA-gevangenissen: De Gucht kaart dossier op EU-ministerraad aan

Print
Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft het omstreden dossier van de geheime detentiecentra van de CIA maandag opnieuw in het debat van de EU-ministers gegooid.
Voor De Gucht werpen de verklaringen van een medewerker van de Amerikaanse minister Condoleezza Rice dat het Rode Kruis sommige gevangenissen buiten de VS niet mag bezoeken, een nieuw licht op de affaire. De Raad besliste evenwel om nu niet te reageren. Wel kreeg De Gucht de verzekering dat dit op "relatief korte termijn" zou kunnen gebeuren. Zondag zei De Gucht in "De Zevende Dag" dat de CIA-affaire op de EU-ministerraad van maandag zeker opnieuw aan bod zou komen wegens de verklaring van een medewerker van Rice dat niet alle centra waar terroristen gevangen zitten voor het Rode Kruis toegankelijk zullen zijn. De uitspraak werd niet herroepen en daarom vindt De Gucht dat de uitleg van Rice opnieuw moet worden bekeken. Op de EU-ministerraad kaartte De Gucht de kwestie opnieuw aan en, naar zijn zeggen, werd hij hierin door enkele andere lidstaten gesteund.

De Raad wil voorlopig echter niet meer reageren, maar het Brits voorzitterschap beloofde op "relatief korte termijn" de kwestie opnieuw op te nemen. De Gucht weigerde op die beslissing commentaar te geven. Hij maakte er zich met de uitspraak vanaf dat "hij zeker niet de minst moedige rond de tafel is". De weigering van de VS om het Rode Kruis in alle detentiecentra binnen te laten, versterkt het vermoeden, aldus De Gucht, dat er toch zoiets als "geheime gevangenissen" bestaan.

.

Nu in het nieuws