IG Metall eist 5 procent loonsverhoging tijdens sectoroverleg

Print
De Duitse vakbond IG Metall wil tijdens de komende sectoronderhandelingen loonsverhogingen eisen tot 5 procent voor de 3,4 miljoen werknemers in de metaal- en elektronicasector.
 Op 20 januari zal de vakbond meer details bekend maken met concrete cijfers. De vakbond mikt op een loonakkoord dat één jaar geldig is. "We gaan de koopkracht versterken", zegt IG Metall-voorzitter Jürgen Peters.  De onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden over een loonakkoord voor 2006 moeten in februari starten en beloven gespannen te zullen verlopen. De vakbonden willen serieuze loonsverhogingen, gezien de hogere inflatie, de loonmatiging van de laatste jaren en de aangekondigde BTW-verhoging die op de koopkracht van de Duitse werknemers zal wegen.

IG Metall verwijst ook naar de gunstige evolutie van de productiviteit en de goede vooruitzichten van de bedrijven voor 2006. De concurrentiepositie van de bedrijven en de uitvoer doen het "uitzonderlijk goed".  De werkgeversorganisatie Gesamtmetall wil niet verder gaan dan een loonsverhoging met 1,2 procent.

.

Nu in het nieuws