OPEC houdt productiequota deze winter onveranderd

De leden van de Organisatie voor Olie Exporterende Landen (OPEC) gaan de olieproductie deze winter onveranderd houden. Geen van de leden heeft plannen om aan de quota te sleutelen, zo bleek maandag bij de start van de ministeriële conferentie in Koeweit.

Belga

Jaarlijks daalt de vraag naar ruwe olie in het voorjaar. Normaal zouden de landen van de OPEC kunnen besluiten om de opgelegde productiequota tegen dan te verminderen, maar dat is nog niet zeker.

Huidig OPEC-voorzitter sjeik Ahmed Fahed al-Sabah verklaarde maandag dat een beslissing over het wijzigen van de quota pas eind januari of begin februari zal worden genomen. Door de quota ongewijzigd te laten, vermijdt de OPEC dat de oliemarkten nerveus zouden worden en de prijs opnieuw gaat stijgen. Begin volgend jaar komen de ministers van de OPEC in een bijzondere zitting bijeen.

De organisatie pompt dagelijks 28 miljoen vaten per dag op, met een maximum van 30 miljoen na de orkaanschade in de VS. Die reserve van 2 miljoen vaten zal eind deze maand stopgezet worden. Volgens de OPEC was er geen vraag naar die extra olie.

Nu in het nieuws