"Belgische consument moet dringend stookolie bestellen"

Print
De Belgische consument moet dringend bestellingen plaatsen voor de levering van huisbrandolie. Dat zegt Brafco, de nationale federatie van brandstoffenhandelaars, maandag.
"Het is momenteel zeer druk in de sector", zegt Johan Mattart, algemeen directeur van Brafco. "Toch willen we de consument aansporen om snel een bestelling te plaatsen. Daar zijn twee redenen voor: ten eerste geldt de overheidskorting van maximum 17,35 procent enkel bij leveringen die tot eind december 2005 worden gedaan. Daarnaast zou er een logistiek probleem kunnen ontstaan wanneer iedereen op het laatste moment toch nog een bestelling plaatst. Als iedereen gaat bestellen in de tweede helft van december zullen er mogelijk wachtlijsten ontstaan voor de levering en dan is het best mogelijk dat niet iedereen zijn bestelling krijgt voor 31 december 2005. Klanten kunnen op die manier hun korting van maximum 17,35 procent verliezen".
Daarom adviseert Brafco iedereen om zo snel mogelijk een bestelling te plaatsen zodat dergelijke problemen zich niet zouden voordoen. "Zeker in de eindejaarsperiode die altijd een drukke periode is", luidt het.

Volgens Brafco heerst er bovendien nogal wat onduidelijkheid over de overheidskorting. Bij een marktprijs hoger dan 0,50 euro per liter komt de overheid tegemoet in de factuur van de particulieren voor een bedrag van 17,35% indien de prijs door het toestaan van de korting in geen geval beneden de 0,50 euro per liter daalt.
"Momenteel bedraagt de prijs van stookolie 0,54 euro per liter voor een bestelling van meer dan 2.000 liter", aldus Mattart. "Gezien de korting van de overheid, dat wil zeggen 17,35% van de factuurprijs zonder dat de uiteindelijk betaalde prijs onder de 0,50 euro per liter mag dalen, is dat een winst van ongeveer 80 euro bij 2.000 liter".

.

Nu in het nieuws