Rond 20 terreurverdachten opgepakt in Frankrijk

Print
De Franse politie heeft maandag bij een actie tegen een islamitisch terreurnetwerk, dat aanslagen zou voorbereiden, een twintigtal personen gearresteerd.
De aanhoudingen werden in opdracht van rechters verricht in en rond de hoofdstad Parijs en in de regio Oise, ten noorden van Parijs. De politie viel naar eigen zeggen huizen en internetcafés binnen. De belangrijkste persoon binnen de groep verdachten zou de Franse Algerijn Ouassini Cherifi zijn, die in 2002 een gevangenisstraf opgelegd kreeg wegens het smokkelen van valse paspoorten uit Thailand. Die valse Franse paspoorten werden door militante moslims gebruikt om naar Pakistan en Afghanistan te reizen. Cherifi kwam vorig jaar vrij.

Cherifi en de andere verdachten werden al maanden in de gaten gehouden door de Franse geheime dienst DST. Onder hen zouden zich zowel radicale moslims als 'gewone' criminelen bevinden, die gewapende overvallen en dergelijke op hun geweten zouden hebben. Naast Franse staatsburgers zijn er onder de verdachten Tunesiërs, Marokkanen en Algerijnen.

Het was een van de grootste antiterreuracties in jaren, zowel op Frans als Europees niveau. Honderden politieagenten, van wie sommigen zwaarbewapend, deden mee aan de actie. De geheime dienst is ervan overtuigd dat sommige verdachten aanslagen hadden willen plegen, maar niet bekend is waar of wanneer. De Duitse terreurverdachte Christian Ganczarski, die in 2003 op de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs gearresteerd werd en nog steeds in Frankrijk vastzit, heeft de Franse autoriteiten ervan beschuldigd hem illegaal gearresteerd te hebben.

Dat heeft zijn advocaat maandag gezegd. De 39-jarige Ganczarski zou betrokken zijn geweest bij een aanslag op een synagoge in Tunesië in 2002, die aan 21 mensen het leven kostte. Hij beweert dat de Fransen onder een hoedje hebben gespeeld met de CIA in een geheim samenwerkingsverband op inlichtingengebied en wil daarover opheldering.

.

Nu in het nieuws