Staking legt openbaar vervoer Athene stil

Print
Het openbaar vervoer in Athene is maandag vijf uur lang stilgelegd als voorbode op de grootschalige staking van woensdag en donderdag.
Stadsbussen, metro's en treinen zullen dan niet rijden. Ook vliegtuigen en veerboten zullen niet vertrekken. Ambtenaren en het personeel van ziekenhuizen en banken zullen het werk neerleggen. De acties zijn georganiseerd door de twee grootste Griekse vakbonden, die zich keren tegen voorstellen van de conservatieve regering voor sanering van noodlijdende (semi-)overheidsbedrijven. Een van de plannen behelst het opdoeken van de voor het leven gegarandeerde ambtenarenbanen voor nieuw personeel. De overkoepelende vakbondsfederatie GSEE is speciaal gekant tegen een voorstel om de cao's van verlieslijdende overheidsbedrijven te kunnen wijzigen en noemt de plannen "ongrondwettig en strijdig met werknemersrechten".

De Griekse luchtvaartmaatschappij Olympic Airlines, een overheidsbedrijf, kondigde aan op woensdag en donderdag slechts één internationale vlucht per land en één binnenlandse vlucht per bestemming te maken. Een werkonderbreking van vier uur door luchtverkeersleiders zal woensdag tot aanzienlijke wijzigingen in de vluchtschema's leiden.

De GSEE hield maandag een protestmars naar het parlement door het centrum van Athene. De mars droeg zijn steentje bij aan de gebruikelijke chaos in de spits, die door de vervoersstaking al extra hevig was. Het parlement begint dinsdag met het debat over de wetsvoorstellen.

.

Nu in het nieuws