Explosies: rookwolken over Frankrijk

Print
De rookwolk tengevolge van de grote brand in een oliedepot nabij Londen heeft maandag Frankrijk bereikt, zo heeft Météo France bekendgemaakt.
De wind dreef de wolk, die koolwaterstoffen bevat, in de loop van de ochtend over Normandië en Bretagne. Ze wordt dunner en dunner, en breidt zich uit. Een deel van de rook- en gaswolk kort boven het aardoppervlak drijft volgens het Franse weerinstituut van Engeland naar het westen. Onder invloed van de warmte stijgen andere stoffen 500 tot 1000 meter hoog en drijven naar het zuidwesten. Deze wolk breidt zich uit in de richting van de Loire en zal uiteindelijk oplossen boven Spanje en de Atlantische Oceaan. Van op de grond is de wolk in Frankrijk niet te zien, omdat zij zich boven het natuurlijk wolkendek bevindt. De concentratie aan schadelijke stoffen is reeds tot een duizendste à tienduizendste van de concentratie aan de vuurhaard verdund.

In Hertfordshire hebben de brandweerlieden omtrent 16.00 uur Belgische tijd de blussingswerken stilgelegd, uit vrees voor een potentiële explosie, aldus de BBC. In twaalf van de twintig tanks is de brand geblust. Er wordt ook de mogelijkheid onderzocht of één van de tanks een "extreem vluchtige" brandstof bevat.

.

Nu in het nieuws