Sydney beleeft tweede nacht van geweld

Print
In twee buitenwijken van de Australische stad Sydney zijn maandagavond nieuwe rellen uitgebroken.
Jongeren die in auto's door de wijken Cronulla en Caringbah rondreden sloegen met honkbalknuppels auto's en ramen van winkels kapot, zei de politie. Zondag braken op het strand van Cronulla hevige rassenrellen uit waarbij 31 gewonden vielen en negentien arrestaties werden verricht. Het Australische persbureau AAP zei van een bewoner te hebben gehoord dat de er tegen de vijftig auto's in de wijk rondreden vol met honkbalknuppels zwaaiende jongeren. Bij het politiebureau van Cronulla werd iemand geraakt door een steen. AAP zei dat bij het strand van Cronulla schoten waren gehoord, maar de politie kon dat niet bevestigen. De politie kon ook nog niet zeggen wie er bij de nieuwe rellen betrokken waren.

Eerder maandag spak premier John Howard zijn verontwaardiging uit over de rellen van zondag. Hij noemde het volstrekt onaanvaardbaar als mensen worden aangevallen vanwege hun afkomst, ras of uiterlijk en zei ervan overtuigd te zijn dat de meeste Australiërs er geen racistische denkbeelden op na houden. De politie is intussen een onderzoek begonnen naar de rellen van zondag. Die begonnen toen duizenden dronken blanke jongeren op het strand van Cronulla politieagenten en uit het Midden-Oosten afkomstige mensen aanvielen. Later volgden tegenaanvallen van allochtone jongeren, die auto's kapotsloegen en een man steekwonden toebrachten.

De eerste aanval was naar verluidt bedoeld als vergelding voor de beweerde mishandeling van twee strandwachten door allochtone jongeren. Zowel aan de rellen van zondag als aan die van maandag ging druk mobiel telefoonverkeer vooraf.

.

Nu in het nieuws