Kroatische generaal Gotovina pleit onschuldig voor Joegslaviëtribunaal

De van oorlogsmisdaden verdachte Kroaat Ante Gotovina is maandag voor het eerst voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag geleid en heeft ontkend schuldig te zijn aan de hem ten laste gelegde feiten.

AP Ned

Gotovina is aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het etnisch zuiveren van de regio Krajina augustus 1995. De troepen van de voormalige generaal verjoegen toen Servische militairen die de regio in 1991 veroverd hadden.

Maar daar bleef het niet bij. Onder toeziend oog van Gotovina werden zeker 150 Serviërs gedood, tienduizenden mensen verdreven en veel huizen geplunderd, aldus de aanklagers van het tribunaal. Volgens de aanklacht heeft Gotovina in samenwerking met de voormalige president van Kroatië, Franjo Tudjman, willens en wetens getracht de Servische bevolking permanent uit de Krajina te verdrijven. Daarnaast zou Gotovina niets hebben ondernomen om mensenrechtenschendingen door zijn ondergeschikten te voorkomen - terwijl hij wist wat er zou gaan gebeuren - en niemand die over de schreef ging gestraft hebben.

Gotovina werd vorige week woensdag, na vier jaar op de vlucht te zijn geweest, op een van de Canarische eilanden ingerekend en zaterdag overgebracht naar het detentiecentrum van de Verenigde Naties in Scheveningen. In Kroatië gingen zondag tienduizenden aanhangers van Gotovina de straat op om hun steun te betuigen aan de ex-generaal die door velen in zijn land nog steeds als held wordt beschouwd.

Nu in het nieuws