Londen ontkent vervoer CIA-gevangenen

Print
De Verenigde Staten hebben de Britse regering niet gevraagd of ze het Britse grondgebied en luchtruim mochten gebruiken voor het transport van gevangenen.
Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw maandag gezegd in een interview met de BBC.

Vorige week haalde de mensenrechtenorganisatie Liberty een artikel aan uit de Britse krant The Guardian, die in september berichtte dat de VS Britse luchthavens zou gebruiken voor het vervoer van gevangenen. In ruim tweehonderd gevallen zouden de luchthavens CIA-vliegtuigen hebben toegestaan tussenstops te maken.
Straw zei echter dat zorgvuldig onderzoek heeft uitgewezen dat er geen gevallen bekend zijn waarin de VS Groot-Brittannië hebben verzocht zijn luchtruim of grondgebied open te stellen voor de zogenoemde "speciale uitlevering" van verdachten, waarbij gevangenen verplaatst worden naar landen waar wordt gemarteld. Volgens de minister zijn geen gegevens gevonden die de beweringen van Liberty kunnen staven. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice heeft gezegd dat de VS alleen met toestemming luchthavens gebruiken voor het transport van terreurverdachten.
Oppositielid Menzies Campbell, die in het Lagerhuis zit voor de Liberal Democrats, noemde Straws uitspraken weliswaar oprecht, maar zei ook dat politici simpelweg niet weten of Britse luchthavens worden gebruikt voor gevangenentransporten. Hij pleitte voor een inspectiesysteem.

De Poolse premier Kazimierz Marcinkiewicz heeft maandag gezegd dat het door hem opgedragen onderzoek naar vermoede CIA-gevangenissen in Polen volgende week klaar is. Met het onderzoek reageerde hij op beschuldigingen door de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat in Polen detentiecentra voor terreurverdachten zouden hebben bestaan.

.

Nu in het nieuws