NMBS weigert Gaia-affiches tegen foie gras in stations

De NMBS weigert de anti-'foie gras'-affiches van Gaia op te hangen in de stations. De vervoersmaatschappij vindt de affiches te shockerend voor de treingebruikers. Gaia heeft het over een aanslag op het recht van vrije meningsuiting.

Op een van de affiches staat een gans in een kelder met een marteltuig in de mond en kettingen rond de hals. De andere affiche toont een vastgeketende gans die een kap op heeft met pinnen. De tekst luidt: "Foie gras, voer voor sadisten". De affiches zouden vanaf morgen een week lang in de 40 belangrijkste stations van het land te zien zijn. Maar de NMBS heeft aan Clear Channel, die de advertentieruimte verhuurt, laten weten dat ze de affiches niet in de stations wil. De vervoersmaatschappij vindt de affiches te shockerend voor de treingebruikers en denkt dat ze hevige reacties kan uitlokken bij kinderen en gevoelige personen.

"Regelrechte censuur", aldus GAIA. "Eenden (gedurende 12 dagen) en ganzen (gedurende 21 dagen) krijgen dagelijks tot een kwart van hun lichaamsgewicht in de vorm van een maïsbrij in hun keel gespoten. De lever zwelt hierdoor tot tien keer het normale volume op. Het voederen onder dwang is een ware marteling voor de dieren. De zwemvogels worden ziek gemaakt en ondergaan pijn, angst en stress. Een aantal loopt zware verwondingen en botbreuken op. Het sterftecijfer ligt 15 tot 20 keer hoger dan in gewone eendenkwekerijen. Niet de affiche maar de werkelijkheid is shockerend", reageert GAIA.

De dierenrechtenorganisatie heeft het over een aanslag op de vrije meningsuiting en vindt de reden die de NMBS opgeeft om de affiche te verbieden, "subjectief". "Tv-kijkers, onder wie ook kinderen, krijgen dagelijks heel wat harde beelden voorgeschoteld. De affiche is niet politiek getint en bevat geen racistische uitlatingen. Hebben ze bij de NMBS misschien hun voorraad foie gras al ingeslagen voor de feestdagen? "

"Wij wensen strikte neutraliteit in onze stations. Alle boodschappen uit politieke of levensbeschouwelijke hoek weigeren wij sowieso. Wij hebben klanten van alle religies, levensbeschouwingen, enz. en wensen daarom geen standpunt in te nemen", reageert NMBS-woordvoerster Leen Uyterhoeven. Uyterhoeven betreurt wel dat de beslissing om de affiches te verbieden zo laat kwam. Maar daar is niet alleen Gaia, die de affiches al heeft gedrukt, de dupe van "ook de NMBS loopt nu inkomsten mis".

De affiches zullen vanaf woensdag te zien zijn bij dagbladhandelaars in Vlaanderen, vanaf 21 december bij dagbladhandelaars in Wallonië en van 27 december tot 2 januari is de Brusselse metro aan de beurt. Voor de NMBS-affiches, die al gedrukt zijn, zoekt Gaia momenteel elders een plaats.

Nu in het nieuws