Duif als bedreiging voor kunstschatten in kerk doodgeschoten

Een rondvliegende duif is gisteren gewelddadig aan zijn einde gekomen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het dier is uit de lucht geschoten, omdat het overal uitwerpselen liet vallen.

GPD

Eerst werd nog geprobeerd de duif te vangen, maar toen dat mislukte, werd een bedrijf ingehuurd, waarvan een medewerker het beestje met een luchtbuks uit de lucht schoot.

Frans van der Avert van de Nieuwe Kerk: "Jammer voor de duif, maar het beestje vormde een bedreiging voor de circa driehonderd kunstschatten die hier op dit moment staan voor de expositie 'Indonesia'. Hij had ontzettend veel schade aan kunnen richten, dus hebben we maatregelen genomen."

Een paar weken terug ontstond ophef toen een mus tienduizenden dominosteentjes van de recordpoging 'Domino Day' omgooide. Van der Avert: "Met een beetje respect, maar we hebben het nu wel over kunstschatten met een historische waarde, en niet over speelgoedsteentjes."

Het kostte nogal wat moeite om de duif te pakken te krijgen. Vijf keer moest geschoten worden, voor het beestje uit de lucht viel. Omdat hij toen nog niet dood was, waren er mensenhanden nodig om het karwei af te maken. Er was geen schade aan de kunstwerken.

Vastgoed

Jobs in de regio