Onderhandelingen over jobverlies bij Seat mislukken

De onderhandelingen tussen de directie van de Spaanse autobouwer Seat en de vakbonden over de geplande schrapping van ongeveer 1.350 jobs zijn mislukt.

Bij een laatste ontmoeting zondag gingen ze na drie uur zonder resultaat uit elkaar. Een bemiddelaar van de Catalaanse regionale regering moet nu een oplossing vinden. Daarvoor heeft hij twee weken de tijd. Vrijdag leek er nog een akkoord in de maak. Seat, een dochteronderneming van Volkswagen, had zich bereid verklaard het aantal ontslagen bijna te halveren. De vakbonden hadden toegevingen gedaan inzake de flexibilisering van de arbeidstijd. Alles sprong echter af op de eis van de vakbonden om werknemers reeds vanaf 58 jaar met brugpensioen te laten gaan. De Seat-directie wimpelde die eis af wegens onbetaalbaar.

Uit protest tegen het jobverlies hadden de ongeveer 15.000 Seat-werknemers de laatste drie weken twee keer een 24-urenstaking gehouden. In januari dreigen nu nieuwe stakingen. De directie hekelt de harde houding van de vakbonden. Volkswagen kondigde recent immers een bijkomende investering van 700 miljoen euro aan om Seat opnieuw op het goede spoor te zetten.

De ontslagen bij Seat zijn volgens Volkswagen onvermijdelijk wegens de daling van de verkoopcijfers. In 2000 produceerde de autobouwer nog 516.000 voertuigen, dit jaar zou dat aantal kunnen zakken tot 390.000.

Nu in het nieuws