Charles Konan Banny aangeduid als Ivoriaans premier

Charles Konan Banny (63), gouverneur van de Centrale Bank van de West-Afrikaanse Staten, is aangewezen tot eerste minister van Ivoorkust. Dat heeft de woordvoerder van de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo zondag laten weten.

Belga

Obasanjo is waarnemend voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU) en een van de bemiddelaars in de politieke crisis in Ivoorkust. De rebellen in Ivoorkust hadden voor de bevestiging door de woordvoerder van de Nigeriaanse president reeds laten optekenen dat Charles Konan Banny Ivoriaans premier wordt. Obasanjo had zondag samen met de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki een onderhoud met de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo. Het gesprek vond plaats in Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust. Naast Obasanjo en Mbeki bemiddelt ook Mamadou Tandja, president van Niger, in de crisis in het West-Afrikaanse land.

De VN-Veiligheidsraad keurde op 21 oktober een resolutie over Ivoorkust goed. De resolutie stipuleert dat Gbagbo nog maximum twaalf maanden staatshoofd blijft en een eerste minister met uitgebreide bevoegdheden naast zich krijgt. De premier moet de ontwapening van de rebellen in goede banen leiden en voor 31 oktober 2006 presidentsverkiezingen organiseren.