China erkent handel in organen van geëxecuteerden

China heeft voor het eerst erkend dat het land organen van geëxecuteerde gevangenen verkoopt aan buitenlanders voor orgaantransplantatie. Dat meldt de Britse krant

The Times in zijn zaterdageditie.

Koen Verstraeten

Jarenlang werd het ontkend, maar de onderminister van Volksgezondheid Huang Jiefu, zegt nu in een interview dat de orgaanhandel wijd verspreid is. Hij belooft om de regels te verscherpen. Tot nu toe gold alleen dat de familie van de geëxecuteerde toestemming moest geven. China voerde executies lange tijd uit met een nekschot of een schot rechtstreeks in het hart. Sinds het eind van de jaren negentig gebruikt het land dodelijke injecties, die de organen beter geschikt maken voor donatie.

China voert meer transplantaties uit dan andere landen, met uitzondering van de Verenigde Staten. China telde sinds 1993 60.000 niertransplantaties, 6.000 levertransplantaties en 250 harttransplantaties.

Orgaantransplantaties zijn big business. Een lever kost voor een Chinees 26.000 euro, voor een buitenlander 35.000 euro. Dat is dertig procent goedkoper dan in het Westen. Hoeveel personen er jaarlijks worden geëxecuteerd in China wordt niet bekend gemaakt. Amnesty International schat het aantal tussen de 3.400 en 6.000.