Actievoerders brengen bezoek aan 127bis

Print
Een honderdtal actievoerders van verschillende organisaties heeft zondag gemanifesteerd voor het gesloten centrum voor vluchtelingen 127bis in Steenokkerzeel..
De manifestanten brachten net als vorig jaar een bezoek ter gelegenheid van Sinterklaas. Een vijfkoppige delegatie mocht het centrum binnen. De manifestatie verliep verder rustig. De actie was een initiatief van het Comité pour la Régularisation et Contre les Rafles (CRER) en werd gesteund door een tiental organisaties waaronder de Franstalige Liga voor Mensenrechten, het Vluchtelingen Aktie Komitee en de Beweging van Kinderen en Jongeren Zonder Papieren. De delegatie die binnen mocht had voor de volwassenen telefoonkaarten mee en een kar met speelgoed voor de kinderen. .

Volgens Evelyne Bal van het CREC is de situatie van de kinderen en volwassenen verergerd tegenover vorig jaar. "De omstandigheden zijn affreus. Er zitten nu bovendien 58 kinderen in het centrum, tegenover een 20-tal vorig jaar". Met hun manifestatie willen de actievoerders protesteren tegen de opsluiting van kinderen en eisen ze de onmiddellijke sluiting van gesloten centra en de regularisatie van alle mensen zonder papieren. .

"De centra zijn plaatsen waar geen recht heerst. Ze zijn een aanslag op het gezond verstand", luidt het. De actievoerders noemen het centrum een plaats "waar morele marteling plaats vindt. Geen bezoek zonder toestemming, isolement voor wie niet wil plooien naar de regels en vernedering. Er is bovendien geen juridische permanentie en contacten met de buitenwereld worden bemoeilijkt en beperkt. En dat voor mensen die soms al 10 jaar in België leven".

.

Nu in het nieuws