Wit-Rusland wint Junior Eurovisiesongfestival

De 10-jarige Kseniya Sitnik uit Wit-Rusland heeft zaterdagavond verrassend het derde Junior Eurovisiesongfestival in de Ethias Arena in Hasselt gewonnen.

Belga

Dat gebeurde met het liedje My vmeste (We zijn samen). De Belgische kandidate Lindsay eindigde op de 10de plaats met het Franstalige liedje Mes Rêves.

Spanje, dat vorig jaar het Junior Eurovisiesongfestival in het Noorse Lillehammer won, eindigde nipt als tweede. De derde en de vierde plaats waren bestemd voor Noorwegen en Denemarken. Malta eindigde als laatste.

Aan het derde Junior Eurovisiesongfestival namen 16 landen deel. De deelnemers waren tussen 9 en 15 jaar. Griekenland mocht de spits afbijten met het liedje Tora ine i sira mas van Alexandros & Kalli. De 11-jarige Waalse kandidate Lyndsay uit Wezembeek-Oppem was als twaalfde aan de beurt.

Landen als Spanje, Roemenië en Macedonië werden tot de topfavorieten gerekend voor het grootste songfestival voor kinderen ter wereld. Dat Wit-Rusland uiteindelijk als eerste zou eindigen, was onverwacht.

De kansen van de Belgische Lyndsay werden niet erg hoog ingeschat. Toch slaagde zij erin de nodige stemmen te verzamelen voor haar vertolking van Mes Rêves, een optimistisch liedje over dromen en geloof in eigen kunnen, om op een eervolle tiende plaats te eindigen.

Het Junior Eurovisiesongfestival werd door 8.500 toeschouwers live gevolgd. Ook prins Laurent tekende zaterdagavond present in de Hasseltse Ethias Arena. Naar schatting 80 miljoen kijkers volgden de live-uitzending, die in zowat de hele wereld werd uitgezonden.

Het Junior Eurovisiesongfestival vormde het grootste tv-evenement voor de Vlaamse en Franstalige openbare omroepen sinds ons land in 1987 het Eurovisiesongfestival in Brussel organiseerde.

De live-show verliep haast vlekkeloos. Bij het doorgeven van de stemmen door het Verenigd Koninkrijk trad er even een technisch probleem op. Dat kon evenwel snel opgelost worden.

Het Junior Eurovisiesongfestival vindt volgend jaar in Roemenië plaats.

Nu in het nieuws