Europa in de greep van winterweer

Sneeuw, ijs en en stormwind hebben het verkeer in delen van Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen vrijdagnacht lam geleged. "Het was een complete chaos", zei een politiewoordvoerder.

Belga

Honderden treinreizigers zaten uren vast. Anderen werden in noodverblijven zoals sporthallen en scholen ondergebracht in Osnabrück, Münster, Bohmte, Rheine en Bad Bentheim. Ze konden hun reis niet voortzetten omdat de sneeuw en omgewaaide bomen de sporen blokkeerden. Het spoorverkeer in Osnabrück was tot zaterdagmorgen onmogelijk. Tegen acht uur konden de treinen terug rijden.

De situatie op de snelwegen verliep chaotisch. Op de A31 bij Gronau stond door een afgeknapte hoogspanningskabel tot zaterdagmorgen een file van 50 kilometer. In de ochtenduren vormde zich opnieuw een file van 20 kilometer op de A1 in Tecklenburg bij Osnabrück, die zeker tot zaterdagnamiddag zal aanhouden.

In andere delen van Duitsland ondervond het wegverkeer veel hinder. In Baden-Württemberg liep het verkeer op de A6 in de buurt van Sinsheim vast en gebeurden er heel wat ongevallen met blikschade. In Beieren waarschuwde de politie voor spekgladde wegen.

In Nederland en Groot-Brittannië zorgde de plotse winter voor massale problemen. Ten zuiden van Enschede in de buurt van de Duitse grens zaten rond de 40.000 mensen sinds vrijdagmiddag zonder elektriciteit, omdat hoogspanningsleidingen die met een dikke laag sneeuw en ijzel bedekt waren door de wind werden losgerukt.

Ook de gemeente Hulst in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen zit vanaf vrijdagavond 21.30 uur zonder stroom. Het gaat om een kleine 28.000 inwoners. De verwachting is dat de herstelling nog lange tijd in beslag gaat nemen. Intussen zijn noodaggregaten op weg naar het gebied.

Nederlandse soldaten snelden ingesneeuwde autochauffeurs met terreinwagens ter hulp. Vrijdagavond stond er in totaal 300 kilometer file op de Nederlandse snelwegen.

Circa 1.000 mensen zaten in het zuidwesten van Engeland door de sneeuw in hun wagens vast. De politie zette alle beschikbare krachten in, om nog tijdens de nacht alle chauffeurs te bereiken en hun een warm onderdak te geven. 's Namiddags waren een duizendtal kinderen in hun ingesneeuwde scholen in Cornwall ingesloten.

In Inverness in Schotland ontspoorde zaterdagmorgen een trein na een aardverschuiving. Er vielen alleen maar enkele lichtgewonden.

Nu in het nieuws