Genetisch gemanipuleerde erwt veroorzaakt allergie bij muizen

Een project dat al een decennium loopt om genetisch gemanipuleerde erwten te ontwikkelen met een resistentie tegen ongedierte, is opgegeven nadat bij tests is gebleken dat muizen er schade van ondervonden.

Belga

Dat heeft het populair-wetenschappelijk blad New Scientist op zijn website gemeld. Het onderzoek draait rond de doperwt (pisum sativum) die te lijden kan krijgen van de erwtenkever. Het diertje kan hele oogsten vernietigen.

Onderzoekers van de CSIRO Plant Industry hadden gehoopt de doperwten resistent tegen de kever te maken door het eiwit alpha-amylase inhibator-1 eraan toe te voegen. Testen toonden effectief aan dat genetisch gewijzigde dorperwten bijna helemaal resistent waren aan de erwtenkevers.

Daarop werd onderzocht of er ongewenste neveneffecten zouden kunnen ontstaan bij muizen die de gewijzigde doperwt aten. Het antwoord was ja. Zij ontwikkelden specifieke anti-lichamen op het eiwit. De mogelijke verklaring is dat de moleculaire structuur van het eiwit lichtjes was veranderd nadat het in de doperwt was geplaatst.

Aaangehaald door de New Scientist, sluit Paul Foster van de Australische Nationale Universiteit in Canberra niet uit dat ook bij andere planten met andere genen verschillen in de eiwitsynthese kunnen optreden. "Elk nieuw genetisch gemanipuleerd voedsel dient dus zorgvuldig te worden geëvalueerd op potentiële effecten voor de gezondheid", luidt het.

Nu in het nieuws