Voetbalclub Lierse dient klacht in en ontslaat manager

Leo Theyskens, voorzitter van Lierse, heeft vanmorgen klacht neergelegd bij het Mechelse parket tegen huidig manager Gaston Peeters (foto), voormalig voorzitter Gaston Vets en de Chinese zakenman Zheyun Ye.

Belga

BR> Ex-trainer Paul Put wordt ook genoemd in het mogelijk omkoopdossier. Lierse laat ook weten dat het manager Peeters heeft ontslagen.

De kogel is hiermee door de kerk. Eerder was al geweten dat Lierse klacht zou neerleggen bij het gerecht, maar maandag wilden ze nog niet kwijt tegen wie die juist zou zijn. Lierse maakt nu bekend dat ze Vets, Peeters en Put verdenken van gesjoemel binnen de club. De klacht luidt bendevorming, oplichting, misbruik van vertrouwen, diverse valsheden in geschriften, actieve en passieve omkoping inbreuk op wet op kansspelen en weddingschappen.

Volgens Lierse sloot voormalig Lierse-voorzitter Gaston Vets in januari 2005 een geheim samenwerkingscontract met de Chinese zakenman Zheyun Ye zonder beraadslaging van zijn raad van bestuur. Toen Vets en voormalig clubadvocaat De Nijn in april van dit jaar Leo Theyskens voorstelden om officieel samen te werken met Zheyun Ye, zou door Theyskens beslist zijn dit niet te doen. Pas maanden later zou het geheim contract tussen Vets en Ye zijn uitgelekt. Zo zou hij onder andere geprobeerd hebben om Lierse door te verkopen aan de beruchte Chinese zakenman terwijl de club eigenlijk al verkocht was aan Leo Theyskens.

Theyskens beweert ook dat het geld van een investering die de Chinese zakenman zou gedaan hebben in de club, nooit bij Lierse terecht is gekomen. Hij vermoedt dat het geld gebruikt werd om wedstrijduitslagen van Lierse te beïnvloeden.

Aanleiding van de zaak is de rol die de Chinese zakenman speelt in de vermoedelijke omkopingszaak in het Belgische eersteklasse voetbal. Vorige week kwam hij in dat verband in opspraak omdat hij wedstrijduitslagen van eersteklasser Sint-Truiden gemanipuleerd zou hebben om grote gokwinsten op te strijken. Bij het clubbestuur van Lierse rijst daarom nu ook het vermoeden dat bij hen drie wedstrijden mogelijk gemanipuleerd werden. Bij twee van die wedstrijden heeft Put vorig seizoen, volgens Theyskens onterecht, de reserveploeg ingezet.

De betrokken partijen in deze zaak ontkennen momenteel alle beschuldigingen. Het is nu aan het Mechelse parket om de zaak verder te onderzoeken. Lierse hoopt dat het gerecht snel duidelijkheid kan verschaffen over wat er zich precies heeft afgespeeld. Het huidige bestuur verklaart alvast alle medewerking verlenen aan het gerechtelijk onderzoek.

Nu in het nieuws