Europa zal Belgische opheffing ophokplicht niet toelaten

De ophokplicht in België zal meer dan waarschijnlijk niet kunnen worden ingetrokken in december, zoals eerder aangekondigd.

Belga

Europa zal woensdag immers dergelijke afschaffing verbieden. Wel zou het mogelijk zijn de ophokplicht te versoepelen, om die in het voorjaar opnieuw te verstrengen.

De ophokplicht in België is een gevolg van maatregelen die door de expertenvergadering van de Europese Commissie werden voorgesteld. Ze werden naar België vertaald in een ophokplicht in risicogebieden voor professionele pluimveehouders (begin oktober) en nadien ook voor particulieren (eind oktober).

Verschillende media hadden maandag aangekondigd dat de ophokplicht binnenkort afgevoerd zou worden tot het begin van de voorjaarstrek, in februari. Dat zou mogelijk zijn omdat de najaarstrek van vogels achter de rug is en zonder besmettingen verliep. Dergelijke opschorting wordt echter hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk.

"Dat het in de richting van een herziening van de risicogebieden gaat en niet van een opschorting, ligt in de lijn der verwachtingen", zei Inge Jooris, woordvoerster van het interministerieel commissariaat influenza. "Belgische maatregelen zullen in ieder geval de Europese voorstellen volgen", benadrukte ze.

De woordvoerder van het FAVV, Pascal Houbaert, bevestigde dat er woensdag een vergadering op Europees niveau voorzien is. Hij wilde echter niet vooruitlopen op een beslissing die nog niet gevallen is.

Nu in het nieuws