"Bestuurders moeten onbeperkt voor eigen inrit kunnen parkeren"

Mensen moeten het recht hebben om onbeperkt voor hun eigen inrit of garage te parkeren. Dat is de boodschap van een wetsvoorstel van VLD-politici Guido De Padt, Hilde Vautmans en Yolande Avontroodt.

Belga

Zij vinden de huidige regelgeving onlogisch. Op voorstel van burgemeester De Padt werd het parkeerreglement in Geraardsbergen al aangepast. Daarmee zet hij federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) naar eigen zeggen "een politiek hakje".

Volgens het verkeersreglement is het verboden om te parkeren voor de inrit van eigendommen, behalve voor de voertuigen waarvan de nummerplaat-gegevens op de inrit werden aangebracht. Maar wie in een zone voor betalend parkeren of in een blauwe zone woont, moet wel de bijhorende reglementering naleven en moet dus betalen om te parkeren of moet de tijdsbepaling respecteren.

Het Hof van Cassatie oordeelde in een arrest van 5 mei 1998 ook dat de bestuurders niet het recht hebben om voor onbeperkte duur voor de eigen inrij te parkeren, wat ook de andere verkeersregels mogen bepalen.

VLD-politici De Padt, Vautmans en Avontroodt vinden de huidige regelgeving onlogisch. Zij vinden dat mensen voor hun eigen inrit geen parkeergeld hoeven te betalen en ook geen blauwe schijf moeten leggen. Op die plaats mogen toch geen andere voertuigen staan, luidt het.

Bovendien zou het VLD-voorstel, dat morgen/woensdag wordt behandeld in de kamercommissie Infrastructuur, het wonen in stadscentra kunnen aanmoedigen.

In Geraardsbergen, waar De Padt burgemeester is, werd het reglement al gewijzigd. Op het grondgebied van de stad wordt geen parkeergeld meer gevraagd voor voertuigen die geparkeerd staan voor de eigen inrit. "Een primeur", meent De Padt die andere gemeenten aanspoort om ook hun parkeerreglement aan te passen.

Nu in het nieuws