Klacht tegen Dewinter wegens uitspraak "islamofobe" partij

Het intercultureel jongerenplatform Kif Kif en de anti-racismebeweging MRAX dienen een klacht in bij de Antwerpse procureur des konings tegen voorman Filip Dewinter van het Vlaams Belang.

Belga

Aanleiding is de uitspraak van Dewinter in het Amerikaans-joodse dagblad Jewish Week dat het Vlaams Belang een "islamafobe" partij is. Het Nederlandstalige Kif Kif en het Franstalige MRAX (de Beweging tegen Racisme, Antisemitisme en Xenofobie) vragen de procureur om Dewinter strafrechtelijk te vervolgen wegens "aansporing tot racistische haat".

Beide organisaties willen dat de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Dewinter wordt overwogen en dat de openbare toelagen aan het Vlaams Belang worden afgeschaft. Dewinter deed zijn uitspraken in het Engelstalige tijdschrift Jewish Week van 28 oktober.

In het vraaggesprek, dat op de website van de politicus staat, stelt Dewinter zich de vraag of joden niet zouden moeten stemmen voor een partij die de verspreiding van de islam in Europa wil stoppen. Dewinter zegt dat zijn partij "bang is voor de islam" en "islamofoob" is.

Nu in het nieuws