David van Michelangelo kan destructieve gevoelens opwekken

De wereldberoemde David van Michelangelo kan agressie opwekken. Wie het beeldhouwwerk gaat bekijken, kan de drang krijgen om het te vernielen.

Belga

De Italiaanse psychiater Graziella Magherini kwam tot die bevinding nadat ze met haar onderzoeksteam maandenlang de bezoekers in de Galleria dell' Accademia in Firenze had bestudeerd.

Het onderzoeksteam van Magherini peilde naar de emotionele en fysieke gedragingen van mensen die de marmeren sculptuur aanschouwden. Een deel van hen had een snellere hartslag, maagpijn, duizeligheid en zelfs hallucinaties. Volgens Magherini kan een destructieve neiging bij 20 procent van de bezoekers voorkomen, maar de meesten slagen erin die te beheersen.

In 1991 sloeg een geesteszieke kunstenaar met een hamer op de voet van het meesterwerk. Ook Michelangelo zelf vernielde vaak zijn eigen creaties of delen ervan, haalt Magherini aan. Het gevoel dat deze mensen ervaren, is volgens haar te vergelijken met het Stendhal-syndroom, genoemd naar de beroemde Franse schrijver die na een bezoek aan de Santa Croce kerk in Firenze het bewustzijn verloor na het aanschouwen van de fresco's in de kerk.

Op een bepaald aantal bezoekers van de Galleria dell' Accademia heeft Michelangelo's David volgens Magherini een gelijkaardige emotionele impact. Ze spreekt dan ook van het David-syndroom. "Artistieke vergiftiging", zoals de psychiater het fenomeen ook noemt, wordt volgens haar bepaald door stressfactoren, een overdosis kunst kijken en de emotionele toestand van de toeschouwer.

De David van Michelangelo, die jaarlijks door 1,2 miljoen mensen wordt aangestaard, staat symbool voor de mannelijke perfectie. Het beeld veroorzaakt al controverse sinds het in 1504 voor het eerst werd tentoongesteld op de Piazza della Signora in Firenze.

Nu in het nieuws