Dubai wil grootste luchthaven ter wereld bouwen

Dubai wil de grootste luchthaven ter wereld bouwen. De bouw van de Jebel Ali International Airport zal 8,3 miljard dollar (zo'n 7 miljard euro) kosten, en per jaar zo'n 120 miljoen passagiers en 12 miljoen ton cargo kunnen ontvangen. Het project werd dinsdag voorgesteld. De aanbestedingsprocedure is gestart.

Belga

Ter vergelijking: de luchthaven van Londen Heathrow ontvangt momenteel 83,5 miljoen passagiers per jaar. De ambities van Dubai reiken dus zeer ver. Het nieuwe gebouw zou alvast tot 2050 aan de noden van het passagiers- en vrachtverkeer in Dubai moeten voldoen, verklaarde projectleider Khalifa Al Zaffin.

De luchthaven met de code JXB zal ook tien keer groter zijn dan de huidige Dubai International Airport. Qua omvang is ze vergelijkbaar met Londen Heathrow en Chicago's O'Hare International Airport samen. Rond de luchthaven komt een volledig nieuwe stad te liggen met woningen, winkels, bedrijven, scholen en vrijetijdscentra. Deze stad, Ali Airport City (JAAC), heeft een oppervlakte van 140 vierkante kilometer.

De luchthaven zal zes parallelle start- en landingsbanen tellen, en evenveel terminals. Het project zal in fases worden afgewerkt. De bedoeling is om het eerste vliegtuig begin 2007 te ontvangen. Dubai is één van de zeven emiraten, en de facto het commerciële en toeristische centrum.

Nu in het nieuws