ABVV Metaal overweegt eventuele splitsing

De socialistische metaalvakbond overweegt als gevolg van de interne crisis de mogelijkheid van een eventuele splitsing tussen de Vlaamse en Waalse vleugel. Er is ook een verdeeld standpunt over het generatiepact.

Belga

BR> ABVV Metaal is in een zware crisis beland. Voorzitter Herwig Jorissen bleek als 17-jarige lid van het extreem-rechtse VMO.

Door de crisissituatie werd maandag beslist dat de mogelijkheid van een eventuele splisting wordt overwogen. Er komt een overgangsfase tot 31 maart waarin zal worden onderhandeld over die splitsing.

Jorissen blijft intussen voorzitter, maar secretaris-generaal Michel Maton wordt medebeheerder. Jorissen treedt op als woordvoerder voor de Vlaamse kant, Maton voor de Franstalige kant.

Er is ook een verdeeld standpunt over het generatiepact. Aan Waalse kant geeft men het pact een onvoldoende en wordt een actieplan gevraagd voor de komende weken. De datum van 25 november wordt naar voor geschoven, of een andere datum die eventueel door ABVV federaal wordt beslist.

Aan Vlaamse kant blijft men het pact wel onvoldoende vinden, maar wijzen ze wel op positieve verbeteringen. Er wordt ingegaan op de vraag van het ACV Metaal om een informatieronde te organiseren. De actiedag van de 25ste november zou worden omgezet in een informatiedag.

Nu in het nieuws