Bij brand Schiphol gevluchte illegaal verdacht van terrorisme

De Inlichtingendienst AIVD verdenkt één van de vijf nog voortvluchtige illegalen die zijn ontsnapt tijdens de brand in het cellencomplex op Schiphol, van terroristische activiteiten. Dat meldde het actualiteitenprogramma Nova gisteravond.

GPD

Om de brand in het complex te blussen, moest de brandweer een hek openknippen. Door dit gat konden elf illegalen ontsnappen, onder wie de 30-jarige Mustafa A. De Algerijn staat op de AIVD-lijst van 150 mensen die in Nederland betrokken zouden zijn bij terrorisme en radicalisering. Hij is na zijn ontsnapping ook op de internationale lijst van terrorismeverdachten gezet.

A. zou begin oktober al het land worden uitgezet. Hij zou zich toen zo hevig hebben verzet, dat het niet verantwoordelijk werd geacht hem naar een vliegtuig te brengen. Bij zijn aanvankelijke arrestatie zou A. over tientallen identiteiten hebben beschikt. Hij was eerder uitgezet door Duitsland.

Justitie heeft het bewijs tegen A. nooit hard genoeg kunnen krijgen om hem voor de rechter te brengen. Daarom was besloten hem uit te zetten naar Algerije.

Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen (PvdA) wil van minister Donner (justitie) weten of het gebruikelijk is dat van terrorisme verdachte personen worden vastgehouden op Schiphol. Donner zou de dag na de brand op de hoogte zijn gebracht van de ontsnapping van A.

Tegenover de Tweede Kamer wilde de minister eerder niets prijsgeven over de identiteit van de illegalen uit het cellencomplex, om hun privacy niet te schenden.

Nu in het nieuws