'Al-Qaidalid' schuldig verklaard aan plannen aanslag op Bush

Een federale jury in de Amerikaanse staat Virginia heeft dinsdag de 24-jarige Arabisch-Amerikaanse student Ahmed Omar Abu Ali schuldig verklaard aan lidmaatschap van de islamitische terreurorganisatie Al-Qaida en het beramen van een aanslag op het leven van president George Bush.

AP Ned

Met de schuldigverklaring schoof de jury het verweer van de student ter zijde, dat een bekentenis van hem in Saudische gevangenschap door foltering was afgedwongen. Abu Ali kan levenslang krijgen als in februari de strafmaat wordt bepaald.

De advocaat van Abu Ali kondigde aan in beroep te zullen gaan. De in de Verenigde Staten opgegroeide student werd in 2003 gearresteerd bij een universiteit in het Saudische Medina. Kort na zijn aanhouding bekende hij in juni 2003 dat hij zich bij Al-Qaida had aangesloten en verschillende terroristische plannen had besproken, waaronder een om president Bush te vermoorden en zelf leider te worden van een Al-Qaidacel in de VS. Zijn verdediging voerde aan dat de bekentenis door middel van foltering was verkregen. Een gearresteerd Al-Qaidalid in Saudi-Arabië zou Abu Ali er bij hebben gelapt om voortvluchtige leden van zijn cel te beschermen. De officier van justitie zei echter dat Abu Ali niet was mishandeld en uit eigen beweging had bekend.

Nu in het nieuws