Ouders van in Irak gesneuvelde soldaat klagen Deense premier aan

De ouders van Bjarke Kirkmand, een Deense soldaat die in oktober gedood werd in Irak, hebben klacht ingediend tegen de Deense premier Anders Fogh Rasmussen.

Belga

De premier zou de grondwet hebben geschonden door het land te betrekken bij de oorlog tegen het regime van Saddam Hoessein.

De familie Kirkmand sluit zich aan bij een groep van 24 Denen die premier Rasmussen vorige maand voor het gerecht daagden voor dezelfde reden. De groep, die zich "Grondwetcomité 2003" noemt, is van oordeel dat de regeringsleider voor de rechter dient te verschijnen "wegens de illegale beslissing van regering en parlement op 21 maart 2003 om een oorlog tegen Irak te beginnen". Volgens de groep laat de grondwet enkel een defensieve oorlog toe tegen een buitenlandse staat of betrokkenheid in een conflict met de goedkeuring van de VN.

Denemarken heeft 530 militairen in Irak. Tot dusver kwamen twee Deense soldaten om, de eerste in 2003, de tweede, Bjarke Kirkmand, door een bom vorige maand.

Premier Rasmussen (liberaal), een trouw bondgenoot van Washington, weigerde dinsdag in een gesprek met journalisten een datum vast te leggen voor de terugtrekking van het Deense contingent uit Irak omdat dit "in de kaart zou spelen van de terroristen die het land in hun greep houden".

Nu in het nieuws