Bondsdag officieel akkoord met Merkel als bondskanselier

De Bondsdag heeft dinsdagochtend officieel zijn goedkeuring gehecht aan Angela Merkel als de nieuwe bondskanselier van Duitsland.

AP Ned

Met een meerderheid van 397 tegen 202 stemmen en twaalf onthoudingen ging de Bondsdag akkoord. De 51-jarige christendemocrate is Duitslands eerste vrouwelijke kanselier. Het is tevens voor het eerst dat iemand uit het voorheen communistische Oost-Duitsland haar intrek mag nemen in de enorme, uit beton en zandsteen opgetrokken ambtswoning van de Duitse bondskanselier in het regeringscentrum van Berlijn.

De 'grote coalitie' van Merkels CDU/CSU en de SPD ziet zich gesteld voor grote uitdagingen. Regeringsleden die tot voor kort elkaars politieke tegenspeler waren, zullen nu de handen ineen moeten slaan om de Duitse werkloosheid terug te dringen - momenteel 11 procent van de beroepsbevolking. Zowel de CDU/CSU als de SPD had liever een andere coalitie gezien, maar de verkiezingen van ruim twee maanden geleden maakten duidelijk dat de twee partijen tot elkaar veroordeeld waren.

Nu in het nieuws