Stedelijk onderwijs krijgt beleidsraad

De scholengemeenschappen binnen het stedelijk onderwijs gaan vanaf 1 januari door het leven als onafhankelijke gemeentebedrijven.

ghouben

De nagelnieuwe beleidsraad moet erover waken dat het pedagogische project behouden blijft. De verzelfstandiging van het stedelijk onderwijs, het Heraclitusproject, is al enkele jaren aan de gang. Sinds 1 januari 2005 is het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) al zelfstandig.

Binnen twee maanden krijgen ook de scholengemeenschappen het statuut van ‘gewoon gemeentebedrijf’ opgekleefd. Scholen en scholengemeenschappen kunnen dan onder meer zelf beslissen over investeringen. ”Dat scholengemeenschappen verzelfstandigen is een evolutie in heel Vlaanderen”, zegt onderwijsschepen Robert Voorhamme (sp.a). ”Antwerpen mag niet achterblijven, zeker niet omdat het onderwijs in de stad voor grote uitdagingen staat. De verzelfstandiging van het stedelijk onderwijs is dus absoluut geen saneringsoperatie.”

In de beleidsraad van het stedelijk onderwijs, die maandag voor de eerste keer vergaderde, zal er onder meer worden gewaakt over het pedagogische project binnen het net. Ook het behoud van de solidariteit tussen de verschillende scholengemeenschappen zal er op de agenda staan. In de raad zetelen gemeenteraadsleden, mensen uit het stedelijk onderwijs en onafhankelijke deskundigen. De beslissingen van de raad moeten bekrachtigd worden door het college en de gemeenteraad. Het stedelijk onderwijs omvat meer dan 180 scholen en stelt ongeveer 4.000 mensen te werk.

Nu in het nieuws