Hilde Vautmans wil foto's op stembiljet

Hilde Vautmans heeft een wetsvoorstel klaar om bij de volgende verkiezingen ook de foto's van de kandidaten op de stembrieven af te drukken.

Belga

Voorts wil Vautmans dat de naam van de partij achter elke kandidaat wordt vermeld. "Dan kunnen de mensen met meer kennis van zaken kiezen", zegt de VLD-politica.

Rechtstreekse aanleiding voor het wetsvoorstel is de vaststelling dat er steeds meer kartels en kartellijsten zijn: CD&V/N-VA, VLD-Vivant, sp.a-Spirit. Bij gemeenteraadsverkiezingen zijn er nog meer mogelijkheden. Wanneer mensen stemmen, weten ze niet altijd welke kandidaat tot welke partij behoort. Nochtans is dat belangrijk, want een CD&V'er is geen N-VA'er, een sp.a'er geen Spiritist en een VLD'er is geen lid van Vivant. Al deze partijen hebben eigen structuren, eigen fracties in de parlementen, eigen programma's.

Daarom het wetsvoorstel van Hilde Vautmans om op de stembrieven achter de naam van de kandidaat ook steeds de naam van de partij te zetten. En om het de mensen helemaal gemakkelijk te maken, wil Vautmans dat er ook een foto staat bij elk van de kandidaten.

Nu in het nieuws