Beheer internet blijft in handen VS

De Verenigde Staten blijven de computers beheren die functioneren als de master-directories van het internet. Daartoe is vrijdag aan het eind van de drie dagen durende informatietop van de Verenigde Naties in Tunesië besloten.

AP Ned

De Europese Unie en andere landen hebben aangegeven dat het conflict over het beheer van het internet echter nog lang niet is opgelost.

Washington houdt momenteel toezicht op de quasi-onafhankelijke Internetcorporatie voor Toegewezen Namen en Nummers (ICANN) en heeft het laatste woord over alle beslissingen die dit orgaan neemt. De ICANN beheert de master-directories van het internet, die door bijvoorbeeld e-mailprogramma's en webbrowers gebruikt worden om andere computers te vinden.

Met de master-directories beheert de ICANN ook de internetdomeinnamen en (dus) ook extensies als .com en bijvoorbeeld .org. "Nationale" domeinnamen als .nl voor Nederland en .cn voor China zijn ook geenszins in handen van nationale overheden, maar van de ICANN, waarover de Amerikaanse regering zeggenschap heeft. Veel landen, waaronder de lidstaten van de EU, zijn het met deze praktijk oneens.

Nu in het nieuws