Klara geeft Paul Van Nevel "Lifetime achievement award"

In Gent heeft het radionet Klara van de openbare omroep enkele prijzen uitgedeeld. Toon Daems (53) uit Schoten won als eerste laureaat de Klara Compositieprijs 2005, die naar aanleiding van 75 jaar radio was uitgeschreven.

Belga

De opdracht was een nieuwe compositie voor pianotrio te schrijven, als hommage aan W.A.Mozart. De Klara-Carrièreprijs, een soort lifetime achievement award, ging naar Huelgas Ensemble-dirigent en -stichter Paul van Nevel, die met respect voor de authentieke partituur de Vlaamse polyfonie nieuw leven inblies.

"Hij is zeker niet de enige Vlaamse pionier uit de oude muziekwereld maar hij is wel de énige die onmiddellijk en resoluut een stap zette naar de periode waarin Vlaanderen muzikaal het grootst was", zegt Klara, "de vijftiende en zestiende eeuw. Het was een gedurfde stap want de interesse voor de authentieke uitvoering ging toen helemaal uit naar de barok, de Franco-Vlaamse polyfonie was niet bepaald een veelbelovend terrein".

En dan waren er nog de jaarlijkse Klara-muziekprijzen, die al voor de vijfde keer werden uitgereikt. Daarvoor waren 40 cd's genomineerd, voornamelijk klassieke muziek, maar ook jazz en wereldmuziek. Luisteraars van de muziekzender konden via de website of de post stemmen voor twee publieksprijzen.

Jef Neve trio en hun album "It's Gone" winnen de jazzprijs, een album dat Klara kon bekoren, niet in het minst dankzij de solo's van trompettist Bert Joris en de inbreng van vier koperblazers. Stefan Winter haalde het in de categorie wereldmuziek met "Cuadernos de Mexico", drie cd"s met veldopnames van volksmuziek uit Mexico, gebracht door zestien verschillende solisten en groepen. De beste klassieke cd van het voorbije seizoen was volgens het Klara-team een opname van Vivaldi"s "Orlando Furioso" door het Ensemble Matheus onder leiding van Jean Christophe Spinosi.

De Publieksprijs voor de beste Vlaamse productie ging naar het ensemble Zefiro Torna voor hun album "el Noi de la Mare", kerstliederen uit middeleeuwen en renaissance. De Oekraïense pianist Vitaly Samoshko (winnaar Koningin Elisabethwedstrijd 1999) kreeg de Publieksprijs beste internationale cd 2005 voor zijn album Etudes voor piano van Alexander Scriabin.

Gent staat zaterdag helemaal in het teken van 75 jaar radio, een initiatief van de openbare omroep. Overal vinden happenings en concerten plaats. De uitreiking van de Klaraprijzen gebeurde in het kader van de eerste 'Staten Generaal van de klassieke muziek in Vlaanderen', een ontmoeting van klassieke musici, componisten, concertorganisatoren en beleidsmakers.

Nu in het nieuws