Belgonucleaire in Dessel gaat sluiten

Print
Het bedrijf Belgonucleaire in Dessel, waar MOX-brandstof voor kerncentrales wordt gemaakt, gaat sluiten.
De directie kondigde maandag op een bijzondere ondernemingsraad in de fabriek in Dessel aan dat het geen andere uitweg meer ziet. Bij Belgonucleaire werken 261 mensen, wiens baan nu op de tocht staat.  Volgens Belgonucleaire zijn er na mei 2006 geen bestellingen voor MOX-brandstof meer in het orderboek. De grootste klant van de fabriek, de Franse nucleaire groep Areva, heeft nog een bestelling geplaatst die vijf maanden werk oplevert, maar deze zou slechts eenmalig zijn en verandert niets aan het negatieve toekomstperspectief van de fabriek.

Het uitblijven van bestellingen ligt volgens Belgonucleaire aan het verminderde gebruik van kernbrandstof in West-Europa. De laatste tien jaar is kernenergie niet meer aantrekkelijk, waardoor vooral de vraag naar de tweede nucleaire brandstof, MOX, naast uranium als eerste brandstof, enorm verminderd is. Bovendien hebben de nucleaire groepen Areva in Frankrijk en BNFL in het Verenigd Koninkrijk beslist om de productie van MOX-brandstof niet meer uit te besteden aan Belgonucleaire en alles zelf te produceren in hun eigen installaties.  "We zijn tot het uiterste gegaan om de fabriek in Dessel zo lang mogelijk operationeel te houden" vertelt Achiel De Bakker, woordvoerder van Belgonucleaire. "Areva zou mogelijk nog een allerlaatste bestelling kunnen plaatsen waardoor de fabriek het ten laaste kan uithouden tot oktober 2006" aldus De Bakker.

Het personeel van Belgonucleaire reageert gelaten. Men was al enigszins op de hoogte van de moeilijke situatie. "Ze hebben het aantal bestellingen de laatste tien jaar ook zelf zien afnemen", zegt De Bakker. "Onze grootste zorg is nu dan ook om voor ons personeel een geschikt alternatief te zoeken."  Belgonucleaire produceerde in de fabriek in Dessel sinds 1986 MOX-brandstof voor kerncentrales in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, België en Japan. De hoofdzetel en engineeringafdeling in Brussel blijven wel actief. Daar werkt een 60-tal mensen van wie de activiteiten niet meteen verbonden zijn met de productie van MOX.
MEEST RECENT