5,8 miljard dollar noodhulp voor Pakistan

De internationale gemeenschap heeft het vorige maand door een zware aardbeving getroffen Pakistan in totaal 5,8 miljard dollar aan steun toegezegd.

AP Ned

BR> Deelnemende landen en organisaties aan een conferentie zaterdag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zegden 3,4 miljard dollar toe, waarmee het totaal aan giften en leningen op 5,8 miljard dollar komt.

De Aziatische Ontwikkelingsbank en de Wereldbank zegden beide maar liefst een miljard dollar toe. De Islamitische Ontwikkelingsbank beloofde een half miljard dollar. De Britse hulporganisatie Oxfam waarschuwde dat de steun oplossingen op de korte termijn kan bieden, maar dat het risico bestaat dat de overlevenden het op de lange termijn nog moeilijker krijgen, aangezien ongeveer tweederde van de steun uit leningen bestaat.

Pakistan had op 5,2 miljard dollar gehoopt. De Pakistaanse president Pervez Musharraf sprak dan ook zijn "diepe dankbaarheid" uit. "Dit zal niet worden vergeten", zei hij. Musharraf zei, doelend op India, dat de aardbeving een unieke kans biedt om onenigheden met buurlanden op te lossen. Pakistan en India hebben al twee oorlogen gevoerd om Kashmir, de regio waar de aardbeving het hardst toesloeg.

De twee landen stelden zaterdag de zwaarbewaakte grens tussen het Indiase en het Pakistaanse deel van Kashmir open. Voor het eerst sinds 58 jaar kreeg een groep burgers toestemming om verwanten aan de andere kant van de grens te bezoeken.

Bewoners van het Indiase deel van Kashmir liepen bij de plaats Teethwal over een nieuwe voetbrug naar Pakistaans Kashmir. Het betrof 23 Indiërs, zei een woordvoerder van het Pakistaanse leger.

De situatie in Pakistaans Kashmir, waar de aardbeving de meeste schade aanrichtte, is benard. Hulporganisaties waarschuwen dat de komst van de winter voor een tweede golf slachtoffers kan zorgen. Bij de aardbeving van 8 oktober kwamen meer dan 87.000 mensen om, voor het overgrote deel in Pakistaans Kashmir. Ongeveer drie miljoen mensen raakten dakloos.

Nu in het nieuws