Christenen en moslims debatteren en bezinnen in Gent

Zowat honderd christenen en moslims houden zaterdag in Gent een ontmoetingsdag. In zeven werkgroepen debatteren ze over hoe ze beter met elkaar kunnen samenleven.

Belga

Volgens nationaal secretaris Didier Vanderslycke van het initiatiefnemende Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) is de tijd voorbij dat alle initiatieven tot toenadering uit christelijke hoek kwamen. "Vandaag geven imams hun collega-pastoors geschenken met Kerstmis en Pasen en worden christenen uitgenodigd op de Iftar-maaltijden tijdens de ramadan", zegt Vanderslycke. "De tijd van schuchtere toenaderingen is voorbij. De ontmoeting is vice versa. Dat is toch opmerkelijk in een tijd waarin het zogezegd alleen slecht gaat tussen moslims en christenen."

Samen met Pax Christi-Vlaanderen, het Turks georiënteerde Intercultureel Dialoogplatform (IDP) en de Maghrebijns getinte Vereniging voor ontwikkeling en emancipatie van moslims (VOEM) heeft Kerkwerk deze eerste landelijke ontmoetingsdag opgezet. Bedoeling is om er een tweejaarlijkse traditie van te maken.

Ruim 120 deelnemers hebben zich ingeschreven. In de werkgroepen wordt onder meer gepraat over religie in gemengde huwelijken, onderwijs en het leven van de imams. Ook de relatie overheid en levensbeschouwing komt aan bod, in het bijzonder in steden als Gent, Antwerpen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "De tijd dat de godsdienst geen gesprekspartner was, behalve voor kerkfabriekaangelegenheden, is voorbij", zegt Vanderslycke. "Wij willen ervoor zorgen dat godsdiensten niet alleen ingeroepen worden als er problemen zijn", zegt hij.

Na de workshops is er om 16 uur een interreligieus bezinningsmoment over de figuur van Abraham, die zowel in de Islam als het Christendom een belangrijke plaats bekleedt.

Nu in het nieuws