"Ik was een schande voor het witte ras"

Een 21-jarige jongen uit Rijkevorsel riskeert vier jaar cel omdat hij vier minderjarige skinheads vervoerde die lukraak iedereen bijeen sloegen. De skinheads zitten in de De Hutten in Mol, hun chauffeur verscheen voor de rechtbank.

kdejager

BR>

Maarten S. werkte op leercontract bij een bakker in Rijkevorsel. Toen zijn collega café Diablo opende, kwam hij daar geregeld. Hij leerde er drie minderjarige skinheads uit Turnhout kennen, die hem overtuigden om samen vandalenstreken uit te halen. "Hij durfde niet anders, omdat ze hem uitmaakten voor

niggerlover

en zeiden dat hij een schande was voor het witte ras", legt zijn advocaat Kris Luyckx uit.

Op 28 januari vielen ze Luciano C. lastig. De 17-jarige jongen verliet een café in Rijkevorsel toen hij zware slagen kreeg van de skinheads. Maarten ontkent dat hij zijn vrienden meelokte naar dat café.

In de nacht van 7 mei hadden de skinheads energie te veel. Eerst bekogelde de bende Ruben V., die ze kenden van school, met bierviltjes in café Diablo. Na een achtervolging met Maartens auto sloegen ze hem in elkaar omdat hij flirtte met een liefje van hen. Rond 3u merkten ze in Brecht fietser Koen V. op. Ze duwden hem in de beek, stampten hem met stalen tippen en urineerden op hem. Maarten maakte foto's en zette ze, voorzien van sadistische commentaar, op internet. Dezelfde nacht maakten ze in Rijkevorsel nog een slachtoffer maar dat bleef onbekend.

Procureur Van Kelst sprak van walgelijke feiten. Chauffeur Maarten S. nam niet deel aan het geweld, maar hield de anderen ook niet tegen. Hij riskeert vier jaar cel. Twee jaar kan met uitstel als hij een agressie-therapie volgt. Meester Luyckx vroeg om het effectieve deel te beperken tot de al uitgezeten vijf maanden. Vonnis 25 november.

Nu in het nieuws