Rogge: "Dopingzondaars moeten niet in cel"

De Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Jacques Rogge heeft bevestigd dat atleten die op de Olympische Spelen van Turijn zondigen aan dopinggebruik, niet in de cel moeten. De reactie van Rogge komt er na overleg tussen het IOC en de Italiaanse autoriteiten.

Belga

"Wij beschouwen atleten die dopingproducten nemen niet als een gevaar voor de maatschappij. Het zijn hun trainers en dokters die gevaarlijk zijn en zij moeten wel de cel in", aldus Rogge in de zondagseditie van het Duitse dagblad Die Welt.

Jacques Rogge herhaalde dat er een duidelijk principe bestond: 'dopingzondaars zijn vrij van juridische straffen maar zijn wel onderhevig aan de reglementen van hun federatie.' "Een sportman kan geschorst worden of een boete opgelegd krijgen maar hij mag niet de gevangenis in", lichtte onze landgenoot toe.

Drie maanden voor de start van de OLympische Winterspelen in Turijn blijven het IOC en de Italiaanse autoriteiten zich verzetten tegen de Italiaanse antidopingwet die strenger is dan het reglement van het WADA, het Wereld Antidoping Agentschap. Volgens de Italiaanse wet mogen op dopingzondaars serieuze straffen, tot celstraf toe, toegepast worden.

Rogge ging ook in op de kritieken die de organisatie van de Winterspelen de laatste tijd te verduren kreeg. De voorbereiding voor de Spelen zou immers niet van een leien dak lopen. "Het is waar dat de voorbereidingen moeilijk zijn geweest maar de organisatoren van de Spelen moeten afgerekend worden op het verloop van de Spelen en niet op hun voorbereiding. De OS in Athene (2004) waren ook een succes maar dat werd ook pas duidelijk in de laatste fase van de voorbereidingen', sloot Rogge af.

Nu in het nieuws