Generatiepact: nieuw overleg start met technische werkgroep

Maandag om 16.30 uur starten op het kabinet van minister van Werk Peter Vanvelthoven de onderhandelingen over de uitvoering van het Generatiepact.

Belga

Van de sociale partners worden een aantal voorstellen verwacht van aanpassingen aan het pact. Zoals bekend voorziet de regering hiervoor nog ruimte bij het uitwerken van de uitvoeringsbesluiten. Vanvelthoven zelf zei zondag niet pessimistisch te zijn over de komende onderhandelingen.

De toponderhandelaars van de regering en de sociale partners zitten maandag nog niet rond de tafel. Het gaat om de technici van de vakbonden en werkgevers die de opmerkingen van hun organisatie op de generatiepactwet en de uitvoeringsbesluiten, die ze de afgelopen week hebben kunnen bestuderen, zullen overmaken. De vakbonden verklaarden vorige week zaterdag na afloop van het overleg met de regeringstop op het kabinet van de premier, dat zij de zes eisen van de betoging van 28 oktober op tafel zullen leggen. De vergadering van maandag wordt geopend door de minister van Werk, maar na een inleiding zal hij het werk overlaten aan zijn kabinetsmedewerkers.

Dinsdag komt het uitgebreide kernkabinet (premier, vice-premiers en bevoegde ministers) samen om de vragen van vakbonden en werkgevers te onderzoeken en te kijken of er onderhandelingsruimte is. Woensdag zou dan in principe de top van regering en sociale partners opnieuw rond de tafel gaan zitten.

Nu in het nieuws