Ex-Beatle McCartney speelt 'across the universe'

Paul McCartney is de eerste artiest die een concert heeft gespeeld voor een publiek dat zich in de ruimte bevindt.

Belga

De ex-Beatle, zo meldt de Britse openbare omroep BBC zondag op haar website, trakteerde twee ruimtevaarders van het Internationaal Ruimtestation op een live-versie van de hit Good Day Sunshine.

McCartney besloot de stunt op het getouw te zetten nadat hij had gehoord dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa de bemanning van de Space Shuttle Discovery elke dag wekte met de opgewekte deunen van de Beatles-song Good Day Sunshine. "Ik was ongelooflijk trots", meldde Macca op zijn officiële website.

McCartney greep een concert in Californië aan om de song live te spelen en door te stralen naar de ruimte. Het Amerikaanse publiek zag intussen hoe astronaut Bill McArthur en zijn Russische collega Valery Tokarev met een drankje in de hand van het optreden genoten. "Dat was fantastisch", zei McArthur nadien, "jij bent een ontdekkingsreiziger, net als wij".

De Nasa heeft er een traditie van gemaakt om astronauten te wekken met muziek, maar het was de eerste keer dat live gespeelde muziek ook rechtstreeks in de ruimte te horen was.

Nu in het nieuws